Ta kontroll over algoritmene

Når jeg leser om algoritmene som styrer hva som dukker opp i feeden og annonsene på sosiale medier, brukes ofte uttrykket ekkokammer. Vi blir vist mer av det samme som vi har vist interesse for tidligere. Det ligner jo veldig på «loven om tiltrekning» – at du får det du tenker på, og at det er energien og vibrasjonen du sender ut, som styrer hva som manifesteres i livet ditt.

I dataversjonen er det de tidligere handlingene og valgene dine på nettet som påvirker hvilke treff du får siden. Dette har blitt programmert inn i algoritmene. Men ulempen er at ekkokammeret dermed er forsinket. Det er først etter at du har søkt på, funnet og kjøpt en ting at feeden blir fylt opp av tilsvarende treff. Og da har du allerede gått videre. Derfor liker ikke folk ekkokamrene.

Så jeg gjorde et raskt eksperiment, for å se om den virkelige loven om tiltrekning uansett er sterkere enn algoritmenes blåkopi. Det er jeg selv overhodet ikke i tvil om. Men de fleste andre er nok det, så dette eksperimentet er for dem. Jeg satte en intensjon om at noe jeg sjelden søker etter eller får se, skulle dukke opp i Instagram-feeden på mobilen (siden det var den jeg hadde tilgjengelig), og formulerte det slik: «Jeg vil se en annonse for sko». Legg merke til at dette dekker både betydningen «jeg ønsker å se ..» og «jeg kommer til å se …»

De allvitende algoritmene hadde ingen tidligere historikk som skulle tyde på at jeg var spesielt opptatt av fottøy. Men da jeg rullet nedover – som fjerde innlegg og som den aller første annonsen jeg møtte – hva annet dukket opp enn vekslende bilder av føtter kledd med fargerike såler: «Slippers for people who don’t do slippers» (Mahabis). Det kom så fort at jeg nesten ikke hadde begynt å se etter det engang!

Erfaringen jeg vil dele er altså denne: Du kan få en algoritmestyrt, automatisert datastrøm til å følge din egen intensjon. Det eneste du trenger å gjøre, er å tenke gjennom «Hva ønsker jeg å se? / Hva ville jeg blitt glad for å se?» – prøv gjerne å lukke øynene og visualisere det – før du åpner nettsiden eller appen og starter din uendelige scrolling. Da vil du legge merke til at innleggene og annonsene blir mer i tråd med det du faktisk leter etter nå, istedenfor algoritme-ekkokamrenes utdaterte forslag om mer av det du er ferdig med for lengst. Lykke til!