Drikk maten din

drikkmatendinMange er overdrevent opptatt av næringsinnholdet i det vi spiser. De teller gram av sukker eller protein, og inndeler måltidsrasjonene sine basert på noen få næringsstoffer som utgjør en forsvinnende liten brøkdel av matvarenes egentlige innhold. Som om hvis du la en liten dråpe omega-3 på tallerkenen, så ville det kunne erstatte å spise en fisk. Eller en mikroskopisk prikk av antiokdidanter og et lett dryss sukker skulle kunne erstatte en frukt.

Det er bare å legge matvaren på vekten, så ser man at denne tilnærmingen fører galt av sted. Hvis næringsinnholdet utgjør bare en tidel av vekten, hva er da resten? Og er disse andre ni tidelene helt uviktige? Eller er det noe man overser?

Frukt og grønnsaker er ikke bare fulle av vitaminer og antioksidanter, de er også eksempler på naturens aller beste måter å lagre vann. Så vi bør spise frukt og grønt ikke bare på grunn av det vi tror er næringsinnholdet, men fordi kroppen vår trenger vann. Vi spiser altså for å drikke. Alle vet jo at en agurk er nesten bare vann, men f.eks isbergsalat inneholder også hele 96 prosent.

Sammen med vannet, er det kanskje andre uoppdagede byggesteiner som er viktige for kroppen, som finnes i matvarene. På 1900-tallet trodde ernæringsekspertene at en passe miks av karbohydrater, protein, fett og mineraler var alt kroppen trengte. Men folk som fikk dette, ble fortsatt syke. Mye senere ble vitaminene oppdaget. Og først da gikk det opp for forskerne at f.eks appelsinen hadde hatt vitaminer hele tiden.

Selv om vi kjenner mange næringsstoffer, kan det altså fortsatt finnes flere. De kan du allerede nå nyte godt av, sammen med alt det viktige vannet som er så effektivt lagret – så drikk maten din!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s