Det er du som kan gjøre noe

Når du leser eller hører om terrorhandlinger, overgrep eller urettferdighet, kommer det følelser. Sinne, frustrasjon, raseri. Du tenker at verden har gått av skaftet. Sånn kan det ikke fortsette, noen må gjøre noe. Og så stoler du på at myndigheter, politi, forsvar, helsevesen eller andre ordner opp. Noe de ikke alltid gjør. Og så blir du oppgitt og motløs i stedet.

Men alle disse følelsene forteller deg noe viktig. De gir deg nyttig og sann informasjon om DEG SELV. For det er DU som reagerer på denne måten på oppslagene og nyhetssakene.

Du får dermed vite at DU er en sånn person som er motstander av terrorhandlinger. Du er en sånn person som brenner for alles personlige frihet. Du er en sånn person som ønsker å beskytte både barn, kvinner og andre mot overgrep. Du får innsikt i deg selv, at du er en sånn person som ikke godtar at gjerningsmenn slipper unna, eller at urettferdighet ikke rettes opp.

Og når du lærer gjennom å observere følelsene dine at du er en sånn person som ønsker at verden skal være annerledes, så kommer utfordringen: Hva vil du gjøre med det? Og hvordan vil du ha det?

Det er da du innser at det er DU som kan – og må – gjøre noe med det. Fordi du føler det på akkurat den måten. Fordi du er en sånn person som ikke er fornøyd med tingenes tilstand. Fordi du er en sånn person som ser hvordan det burde være, en fredeligere løsning, en rettferdigere fordeling, et mer fritt samfunn, en mer hensynsfull omgangsform.

Siden DU er en sånn person, så er det DU som kan gjøre noe.

Emma Watson holdt et innlegg i FN under «He For She»-konferansen, hvor hun begrunnet sitt engasjement slik, og som kan være en motivasjon for oss alle:

If not me, who?
If not now, when?

I talen siterer hun også Edmund Burke:

All that is needed for the forces of evil to triumph is for good men and women to do nothing.

Vi kan ikke vente på at andre skal gjøre noe, for det skjer kanskje ikke. Vi må gjøre det selv. Og hvis du ikke føler så sterkt for de sakene som skaper de største overskriftene akkurat nå, så kan det hende du lar deg engasjere av bygging av nytt nasjonalbibliotek, endringen av KRLE-faget, klimautfordringene eller bilavgiftene. Og da er det DU som kan gjøre noe med det.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s